Att motverka rådande utseendeideal

Är en bra! Men tyvärr finns det problem i hur det så ofta görs tycker jag.

Jag tänkte på detta när jag läste NoBoyToys inlägg om sidan Kroppsbilder.

Jag kan förstå varför så många anser att den sidan behövs. Helt enkelt för att kunna motverka rådande utseendeideal och normer kopplat till vad skönhet är och inte är.

På samma gång kommer vi inte undan att vi har samma gamla problem som alltid: Kvinnor bedöms fortfarande efter sina kroppar. Även om det är i positiva ordalag som att få en komplimang om att vi är snygga och sexiga, så har vi en bedömning som görs efter utseendet. Vilket är normen att kvinnor blir reducerade till sin kropp, till sitt utseende. Budskapet blir alltså att som kvinna är det din kropp som spelar störst roll, oavsett allt annat med dig som person. Detta är grundproblemet i objektifieringen av kvinnan i kulturen och samhället. Vi kommer inte att kunna lämna det här förren vi slutar lägga så mycket fokus på en kvinnas utseende.

Även om jag inte tycker kroppsbilder är jämförbart med något som Burlesk och pinuppor så tänkte jag på detta ändå. För när vi tittar på vilka det är som framför allt sysslar med Burlesk showande och gillar pinuppor, så är det kvinnor faktiskt. Den största anledningen som ges är att dessa två motverkar rådande kroppsideal med mer sunda sådana. Och i Burlesk är alla möjliga kvinnor med olika kroppar välkomna.

Men grundproblemet kvarstår även hos dessa två. Kvinnor är fortfarande först och främst sin kropp. Således fortsätter objektifieringen av kvinnokroppen att upprätthållas, oavsett hur välmenande dom bakom är.

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Objektifiering. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att motverka rådande utseendeideal

 1. Shed Light skriver:

  För 1-2 år sedan visade Expressen 5 kvinnor nakna. Tanken var att det skulle visa hur den ”vanliga kvinnokroppen” såg ut, medelålders och oretuscherad.
  I kommentarfältet kommenterade, som vanligt, mest män deras kroppar.
  Det var ju en ovanlig företeelse (ironi).
  Sedan dess har jag väntat på att 5 medelålders män ska ställas upp nakna. Det har inte hänt ännu och lär inte hända heller.
  Dom har inget behov att bli bedömda för de kroppar de har.

  Vad spelar det för roll om det är ovanliga eller vanliga, feta, smala, oretuscherade, retuscherade, brunbrända, bleka, rakade, orakade, kvinnokroppar som exponeras?
  Det är samma objektifiering.
  Kvinnan förblir kropp.

  Den dagen manskroppen fläks ut i reklam, media och kvinnans sexualitet är norm, och detta har pågått i, låt säga åtminstone 300 år, kan man se på detta med andra ögon.
  DÅ kanske kvinnor kan vara något annat än sina kroppar per automatik.

  • BitterFeminist skriver:

   Det som Expressen gjorde är något som bara förstärker objektifieringen av kvinnor fast tanken bakom var att visa mer kroppstyper och äldre kvinnor för att motverka rådanade skönhetsideal. Problemet kvarstår, kvinnan förblir sin kropp.

   Sen ser vi också att även fast en man kan framställas som ett objekt så finns det inte en objektifiering av mannen i kulturen och samhället, han förblir alltså subjektet och slutar inte vara person resten av tiden.

 2. Bittersillen skriver:

  Bra inlägg, håller med till 100%. Nu slipper jag skriva om det eftersom du redan gjort så bra.

 3. Ping: Att motverka rådande skönhets/utseendeideal – att gå mot anti-lookism « Intersektionell Solidaritet – Där det finns makt finns det motstånd

 4. Tanja skriver:

  Fast alltså, Kroppsbilder riktar ju inte sig till kvinnor, specifikt. Den riktar sig faktiskt till kvinnor och män.

  • BitterFeminist skriver:

   Kroppsbilder var ett exempel, jag kunde ha nämnt till exempel Veckorevyns försök till att motverka rådande skönhetsideal. Som jag tyckte har samma problem. För även om sidan riktar sig till kvinnor och män så kvarstår grundproblemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s