Finska sjuksköterskor viker ut sig

Finska sjuksköterskor i utvik för välgörenhet.

Det här är för mig samla gamla objektifiering som alltid. Just för att det handlar om att kvinnor reduceras till sexiga kroppar, inget annat. Vilket är som vanligt. Oavsett om det är porr eller om det är 50-tals ”pinuppor” eller utvik som detta. Då som nu så handlar det alltid om samma sak, kvinnor reducerar till kropp eller en kroppsdel; T&A: ”tits and ass”. I samhället förväntas kvinnor sedan identifiera sig med sin sin kropp som ett objekt för andras blick. Kvinnor lär sig att dom ska vara sexobjekt för kvinnor och män och män lär sig att vara subjekt för kvinnor och män.

Det må handla om välgörenhet men det förändrar inte problemet. Inte heller att dom ursäktar det med ”Bilderna är sensuella och vackra, inte porriga”. Det må så vara men folk ser inte heller 50-tals pinup-bilder som porriga, eller hur? Men det förändrar inte symboliken.

Det ska visst finnas en läkare men på bilden, jag utgår ifrån att det är mannen som är med på en av bilderna i artikeln. Vad för slags ”utvik” är det han sysslar med? Varför kunde inte han vara halvt avklädd som kvinnorna?

Om en kille ville vara med på bild och om han skulle posera i string och med doktorsrock nedhasad runt sina armar i samma pose som kvinnorna, skulle han få det då? Jag gissar på, NEJ! ”Alla kroppar, färger och kön får vara med” påstår dom. Men kvinnorna ska vara halvnakna och sexiga, right? Och männen fullt påklädda bredvid kvinnor i stay-ups och korsett och behå, så jämställt och inkluderande av dom…

OH NOES! Kan jag höra många säga, rör inte våra könsnormer!! Ja för kvinnor ska vara sensuella, sexiga och vackra, sådär lagom passiva och undergivna på bild. Och killar ska vara machomän där deras typiska poser påminner om någon som håller på att skita på sig, och deras ansiktsuttryck ska skrika ”farlig man!”. Fuck that shit, säger jag.

Det är inget nytt att könskonservatism = sexigt. I mångas ögon.

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Objektifiering. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Finska sjuksköterskor viker ut sig

 1. Bittersillen skriver:

  Att göra en nakenkalender för att samla in pengar har ju blivit ganska populärt sen Kalenderflickorna, filmen alltså .

  Finns även manliga motsvarigheter. http://www.jutis.se/kalender2009.asp

  Det är problematiskt enligt mig. För det finns kvinnor som gör det och män som viker ut sig, gamla som unga. Vem är sexobjekt och vem är inte det? Kvinnor är det oftast, men är det för att vi är vana att de är det eller är det för att betraktaren bestämmer det. Männen är det oftast ploj och skoj. Men vem bestämmer det? Ifall jag betraktar Jutis-kalenderna som sexuellt upphetsande så blir den väl det? Problematiken börjar där samhället tar vid. Att vara ett sexobjekt är vikt åt kvinnor, dels för att männen har styrt och ställt allt för länge, dels för att vi inte har förändrat den synen. Antingen måste vi kvinnor ta oss ur vårt sexobjektsfälla och göra männen till sexobjekt på lika villkor eller så måste männen sluta se kvinnor som sexobjekt hela tiden. Vilket är mer troligt att det händer? För hur kan det komma sig att när män tar av sig kläderna så skrattar folk och då kvinnorna gör det så flåsas det? Kanske vi måste sluta skratta.

  • BitterFeminist skriver:

   Fast jag ser en skillnad mellan den kalendern med sjuksköterskorna och den du visade. I den med sjuksköterskorna så om vi tittar på dom bilder som finns i artikeln så är bara en enda av dom närmare medelåldern. Alla kvinnorna har kroppar som är närmare utseendeidealet för hur kvinnor ”ska” se ut. Dom är smala eller mer ”kurviga”. Enbart en kvinna, hon som var närmare medelåldern, är lite rundare. Männen i den andra kalendern är däremot nästan alla medelålders och rätt så runda. Samt att dom framställs inte alls på samma sätt som kvinnorna görs i sjuksköterska kalendern.

   Intrycket jag får av dom är att sjuksköterska kalendern är mer åt det sexiga hållet om vi tittar på hur dom poserar, medan dom äldre männen för tankarna åt att det var tänkt som ”skoj” där dom utför olika vardags sysslor.

   För mig vore det skillnad om dom hade haft bilder på killar i 25-45 års ålder med lite mer ”hunkiga” -kroppar där dom inte bara utfört vardagssysslor utan även poserat.

   Jo samhället ser annorlunda på det när en kvinna poserar och när en man gör det. Det vanliga jag stöter på är att många olika killar gärna driver med sig själva när dom ska posera. Som att dom inte kan posera och vara sexiga utan det ska göras till ett skämt. Det tycker jag är väldigt tråkigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s