Dom hårda utseendekraven på flickor, tjejer och kvinnor

Är något som vi kan se här som ett exempel. Jävligt sorgligt och sjukt. Men det är inte sjukt i en värld där utseendekraven ökar mer och mer att då även en mamma ger sin 8-åriga flicka botox och sedan ursäktar det med att det ”Det är en tuff värld, konkurrensen är hård” gällande att hennes dotter är med i skönhetstävlingar och får botox mot sina skrattrynkor. Hon påstår sedan att botox är ”ofarligt”, den som vet något om botox vet också att dess effekt är att störa signalen mellan nerv och muskelcell, paralyserar alltså. Sedan leder det till att cellen förtvinar. Ofarligt? Skitsnack med andra ord.

Varför det inte ses som sjukt i denna allt med hårdnande värld där utseendekraven, och såklart förväntningar på att följa dessa utseendeideal, inte bara ökar utan även går längre ner i åldrarna är därmed inte något som förvånar. Men det gör mig trött, ledsen och arg.

Däremot visar det här det på dom stora problemen som bara växer. Vi kommer knappast att få höra om det för sista gången. Att exempelvis botox och diverse ”skönhets”operationer ökar bland tonåringstjejer är ett faktum. Och därmed kommer vi att få höra om det även bland yngre tjejer, som artikeln tog upp. Det är en vardag för kvinnor och tjejer att få sin uppskattning som person just för sitt utseende. Ja, även för det hon gör och kan men utseende läggs ändå som något som väger tyngst i slutändan. Hur vanligt är inte komplimanger baserat på utseende om du är tjej?

Allt det här visar på dom konsekvenser som framförallt tjejer och kvinnor utsätts för, och även flickor, som är kopplade till den objektifiering av kvinnan i samhället där kvinnan reduceras till kropp, värderas utifrån det och förväntas att först och främst se sin identitet som kvinna direkt kopplad till sitt utseende. Istället för det hon gör och det hon kan. Det kommer däremot i andra hand, eller inte alls.

Vilket förövrigt påminner mig om när jag igår läste på Jezebel (en nätsida som anses bland dom flesta vara en feministisk sådan), ibland undrar jag varför jag ens läser där, och såg en artikel om Amber Rose. Jag nämner henne för hon är ett exempel att även på en mer feministisk sida som Jezebel så uppskattas en kvinna för enbart, eller framförallt, för sitt utseende. Not hot? Well then fuck off cuz we aint interested…  Är i alla fall enligt mitt tycke den inställning som är rätt så vanligt där bland kommentarer. Så min poäng? Ja att även på ett så stort feministisk community som Jezebel så är det en kvinnas utseende som kommer först och främst. Sen att dom emellanåt har artiklar som försöker rugga på denna objektifiering det verkar inte göra någon skillnad i det stora hela.

Annonser
Det här inlägget postades i Könsnormer, Objektifiering, Wut?. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Dom hårda utseendekraven på flickor, tjejer och kvinnor

 1. Linn skriver:

  Jag tror också att det här är något som bara kommer bli värre och värre. Jag tror att det beror på flera saker. Att media har fått en allt större plats i våra liv, är väl redan känt. Dock tror jag att den största orsaken är alla metoder/preparat som finns tillgängliga på marknaden. Även om sjuka skönhetsideal har funnits förut, har det iallafall inte funnits en internationell marknad för nervgift, silikonklumpar eller livsfarlig industrimat kallad ”bantningspreparat”.

  Det här är nog bland det sorgligaste jag sett. En liten flicka som blir psykiskt och fysiskt misshandlad av sin mamma, som har magen att kalla det för att ”hjälpa sin dotter att bli känd”. Hur kan man inte förstå hur sjukt det är att man vaxar och botoxar sin 8-åring, får henne att inspektera inbillade rynkor, drömma om silikon, näsoperationer?

  Jag tror att vi håller på att utrota barndomen. Ingenting tycks barnen ska få slippa nuförtiden. De ska vaxas, opereras, injiceras. De ska ha mobiler, facebook, datorer, blogga, lära sig säga NEJ, veta vilka märkeskläder man ska och bara vara allmänt smala och snygga. Sjukt att barnen prackas på vår vuxenvärld, där inte ens de vuxna själva klarar av att må bra.

  Usch jag är rädd för den dagen jag kommer få barn och han/hon inte komma fråga om ett husdjur utan en skönhetsoperation i julklapp. =(

  • BitterFeminist skriver:

   Media ja, och flera olika kanaler som utseendeideal och den press och hets som följer, kan spridas än mer än förut. Samt att existerande medium ökar i storlek och styrka. Så vad vi har en slags utseendekrav-propaganda som ökar i styrka. Och allt fler flickor, tjejer och kvinnor betalar priset. Det slutar inte där heller, det är även i leksaker som barn leker med, som Bratz och Barbie. I allt så påverkas barn.

   Jag har flera personer som jag känner som har barn i olika åldrar och att exempelvis flickor i 6-10 års åldern prata om att dom är ”för tjocka” och drar ner på exempelvis sin skollunch är vardag.

 2. Shed Light skriver:

  Nä, det är inte vilken etikett man sätter på sig i första hand som betyder något utan vilka värderingar man har och förmågan att se de dominerande strukturerna.
  Ordet feminist har kidnappats så många gånger så man måste definiera det på nytt gång på gång. Det finns feminister som håller med mansnätverken och menar att män är diskriminerade……vad finns kvar av ordets innehåll då?
  Bäst är att hålla sig till ”de gamla” feministerna el-Sadawi, Faludi och andra, tankar som nu förs vidare med tex Ekis Ekman.
  Eller varför inte suffragetternas kamp?

  • BitterFeminist skriver:

   Och så håller det på år efter år. Feminism här i Sverige är på väg i samma riktning som feminism i USA. Där radikalfeminism från 70-80-tal allt mer minskade under 90-talet och än mer så under 2000-talet. En mer liberalfeminism, eller ”post-feminism” som, har tagit allt mer plats. Det har blivit viktigare att tänka på vad individen kan vinna på, än att se och tala om strukturellt förtryck.

 3. noboytoy skriver:

  Klokt inlägg igen, Bitterfeminist!
  Det här är så sjukt att man inte finner ord. Det är barnmisshandel. Att inbilla ett litet barn att hon har ”skrattrynkor” och att det är ”okvinnligt med hår på benen”.
  Är det ”okvinnligt”? Jag känner INGA kvinnor som INTE har hår på benen, gör ni..?

  Min brorsa träffade en tjej han tyckte var söt. Men hon hade ”för små” bröst. Som tur var för honom, så hade tjejen fått ärva 60000 av en släkting. Hon skulle, till min lillebrors stora glädje, använda pengarna till att lägga in silikon i sina bröst.

  Tanken slog mig hur dessa flickor kommer att se ut när de blir äldre. Ska de fortsätta lägga in implantat efter implantat resten av sina liv? Kommer man att kunna upptäcka ev bröstcancer med dessa silikonklumpar i brösten? Kommer de att kunna amma sina barn? Vad kommer botoxet att lämna för spår i deras kroppar?

  Det sjuka är ju också att dessa flickor tycker att det är viktigt att vara ”sunda”. De äter ”sunt”, tränar, bantar och varken solar eller röker. Men spruta in gift och äta bantningspreparat är okej, tydligen…?

  Samtidigt förstår man dom. De har höga förväntningar på sig för att ”passa in” i mallen för onaturlig ”kvinnlighet”. En naturlig kvinna har hår på kroppen. En naturligt smal kvinna har sällan stora bröst. En naturlig kvinna har ofta celluliter. Vad är det för kvinnligt ideal som har skapats, egentligen?

  Ska vi alla operera om oss för att bli ”onaturligt kvinnliga”? Vafan är detta för nåt?

  • BitterFeminist skriver:

   Tack NoBoyToy! 🙂

   Jag håller med. Jag läste om igår att mamman nu har anmälts till sociala myndigheter så vi får se vad som händer.

   Jag fattade inte heller det där, ”det är okvinnligt med hår på benen för kvinnor”. WTF? Det växer naturligt på våra kroppar hur kan det vara ”okvinnligt”? Så dumt så jag vet inte vad…

   Jag har hört liknande saker som en du nu berättar. Det var som artikeln förra året med mamman som var med sin dotter som förstorade brösten, hon såg på medan dottern opererades. Men hur gammal var hon? 16-18? hennes bröst hade inte ens vuxit klart ännu! Blir så trött.

   Tänk också på hur ofta det säga att ”naturligt sminkning” används, eller att någon säger att hon vill genomgå en bröstförstoring för att få ”naturliga” bröst. Hur… Alltså… Hur blir det ”naturligt” med silikon?

 4. Ping: Om fula och störande skrattrynkor och andra problem som man kan ha | Kemimannen 2.0

 5. Linn skriver:

  Ytterligare bevis för vart världen är på väg:

  http://vigilantcitizen.com/latestnews/disturbing-sex-kitten-vogue-photoshoot-featuring-children/

  Galenskaper…

  • BitterFeminist skriver:

   Det är fan sorgligt. En flicka på 6-8 är inte en vuxen kvinna, jag förstår inte ens hur dom tänker?!

   Ja, det är inte ovanligt kanske någon som läser här tänker för en flicka att prova mammas smink eller läppstift. Nej, men nu är det inte det vi pratar om alls. Det här är något helt annat på en helt annan skala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s