Den starka pressen på kvinnor att vara perfekta

Tänker jag på idag när jag läste bland olika artiklar på Aftonbladets sektion Wendela. Och det finns en hel del att säga om den sektionen som sägs vara för kvinnor och jämställdhet, vilket är jävligt svårt att tro allt för ofta…

Men först läste jag den här. Och började tänka på hetsen, inte bara inom modebranschen utan samhället i stort, som kvinnor känner av dagligen. Där det ska hetsas på många olika sätt, allt för att bli smalare, vara ”sexig”. Du ser det på reklampelare med kvinnor som ser ”perfekta” ut. I modetidningar och tjejtidningar, och liknande, där kvinnor retuscheras till att se ”perfekta” ut. Perfekt hy, kroppsbehåring (delvis bara på huvudet och ögonbryn) kroppsformen ska vara smal, håret ska se fräscht och läckert ut, osv. Utseendehetsen finns i allt möjligt så som filmer där kvinnor kan gå igenom det mesta och ändå ser sminket och håret så där bra ut. I reklamfilmer. I TV-serier. I spel. bland Leksaker som barbiedockor flickor börjar leka med tidigt, ja, överallt!

Tjejer och kvinnor får fan aldrig en lugn stund ifrån denna utseendehets. Förväntan jävligt stark och så är pressen och stressen som följer. Den ångest som många kvinnor känner av att inte ser tillräckligt ”perfekta” ut är väldigt vanlig. Och jävligt talande i den patriarkala värld vi lever i där kvinnans värde som person läggs i hennes kropp, för kroppen = identiteten. Och alla dom konsekvenser dom sedan följer av detta, dom är många.

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Könsnormer, Objektifiering, Sexism. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Den starka pressen på kvinnor att vara perfekta

 1. noboytoy skriver:

  Idag ska unga kvinnor inte bara vara smala, de ska vara anorektiska. Fruktansvärt. Läs bara alla ana-flickor som bloggar. Man får panik när man ser dom, stackars barn.

  Hur många bloggande killar/män och porrsidor finns det sen, där män uttalar sig om hur kvinnokroppar ”ska” se ut? Sen undrar män och killar varför tjejer inte vill ha sex eller ens klä av sig nakna? Sen undrar man varför unga flickor undviker att åka till stranden och sola och bada och njuta av livet?

  Fan vad sjukt! Är det propaganda man bedriver? Istället för att abortera flickfoster, som patriarkatet gör och har gjort främst i Asien så försöker man få kvinnor att svälta ihjäl eller skada sin hälsa illa så de avlider snabbare? Man kan faktiskt börja undra vad fan det är som pågår.

  Överallt denna hets mot kvinnor. I våra dagstidningar läser vi varje dag om hur kvinnor ska se ut, bete sig och hur de ska läras att vilja ha mer sex.

  Sen, som du säger, filmer och reklam där kvinnor vaknar upp färdigsminkade och fräscha som nyponrosor. Reklam och filmer med äldre människor visar bara äldre gubbar. Sällan ser vi reklam med gamla tjocka tanter som springer runt i baddräkt tex. Sällan ser vi gamla tanter i tv överhuvudtaget. Om de är medelålders så är de botoxade och skönhetsopererade till ungdom och belönas för detta med uppskattande kommentarer om hur unga de ser ut.

  Men media påverkas naturligtvis av att 70% män hörs och syns. De får möjlighet att normalisera sin egen syn på kvinno-släktet.

 2. Leif skriver:

  ”Hur många bloggande killar/män och porrsidor finns det sen, där män uttalar sig om hur kvinnokroppar ”ska” se ut? Sen undrar män och killar varför tjejer inte vill ha sex eller ens klä av sig nakna? Sen undrar man varför unga flickor undviker att åka till stranden och sola och bada och njuta av livet?”

  Du verkar sjukt bitter så bitterfeminist stämmer till punkt och pricka. Däremot borde du lägga till offerskapsfeminist, logiskkullerbyttafeminist, dummare än en sågspånfeminist etc. Du menar alltså på fullt allvar att kvinnor INTE bloggar om mäns utseende? Har du inte heller reflekterat över att kvinnor idag är mer öppna sexuellt än antagligen någonsin i historien? Lika söker lika innebär förvisso i ditt fall att du antagligen enbart känner ihopsnörda nuckor som är lika bittra som du. Så detta är din referensram. Och du, åk till en badstrand så ser du att majoriteten av de badande är tjejer.

  ”Överallt denna hets mot kvinnor. I våra dagstidningar läser vi varje dag om hur kvinnor ska se ut, bete sig och hur de ska läras att vilja ha mer sex. ”

  Ohuj, feministiska skribenter skriver varje dag hur män borde ändra sitt beteende. Män ska inte längre bete sig som män (eller rättare sagt som de mår bra av) utan som ett slags neutrum, vilket också stämmer för kvinnor. ”Läras att ha mer sex”??? De flesta undersökningar visar att kvinnor får mindre sex än de vill ha. Sedan får du nog mothugg av ca 50% av andra feminister som menar att kvinnor visst har lika stark sexlust som män. Detta är förövrigt typiskt för feminismen, att samtliga väljer när det passar att vara likhetsfeminist resp. särartsfeminist. Oftast vacklar tyckandet från fall till fall. Det enda som står fast är att ni alla såååå njuter av att se er som offer för män, eller rättare sagt de ytterst pinsamma klyschorna patriarkatet, könsmaktsordningen etc. Jisses vad pinsamt…

  • BitterFeminist skriver:

   Har du något relevant att komma med istället för att bara slänga fram diverse förolämpningar?

   Och i det andra tycket så undrar jag vad du fått det ifrån att det handlar om särartsfeminism? Det du citerade som NoBoyToy skrev är sådant som jag ser berör att kvinnor i parförhållanden är dom som förväntas anpassa sig till mannen. Men det är extremt sällan jag hör att folk sitter och anser att mannen ska anpassa sig till kvinnans sexlust oavsett om den är högre eller lägre.

 3. Leif skriver:

  Noboytoy: ”Istället för att abortera flickfoster, som patriarkatet gör och har gjort främst i Asien så försöker man få kvinnor att svälta ihjäl eller skada sin hälsa illa så de avlider snabbare? Man kan faktiskt börja undra vad fan det är som pågår.”

  Jag tror det knappt hänt att en kille försökt att ändra något hos den tjej han är ihop med. Och därmed undrar jag om det någonsin hänt att tjejen inte försökt att ändra killens utseende? Det är tjejer som främst bryr sig om utseendet, som springer och shoppar för att det är kul. Killarna klagar istället för att deras partner gör av med för mycket pengar på strunt. Sluta att ge killar skulden för något som kvinnor mer eller mindre tverkar tycka är meningen med livet. Men som sagt, killar kommenterar tjejers utseende och tjejer gört likadant. Sluta att bete er som menlösa offer!

  • Bittersillen skriver:

   Men Leif. Vilken värld lever du i? Knappt hänt att en kille försökt ändra något hos den tjej han är ihop med. Varför i hela friden tror du män slåss? Förutom att de har ett stört beteende så skyller han på att kvinnan inte gjorde som han sa. Män förväntar sig i stor utsträckning att kvinnor ska göra så som de förväntas att göra. Annars vill de förändra. Tro mig. Tjejer är objekt i det offentliga rummet 99% mer än vad män är. Oavsett om Lotta 19 kommenterar män så är det offentliga rummet överfyllt av kvinnor som objekt och framför allt sexobjekt, det går inte att se bort från.
   Dorothy Parker kunde inte ha sagt det bättre:

   De sätter dej på piedestal
   för du är deras ideal.
   Men dåras du av deras pris,
   så gör de om dej på sitt vis.
   Och när de fått dej dit de vill,
   så gör de om dej lite till.
   De finner fel på allt du gör,
   ditt sätt att vara, ditt humör.
   De skapar om din karaktär,
   de kritiserar, mästrar, lär.
   Allt de beundrat är det slut med.
   Jag avskyr dem, de gör mej utled.

   Dock känner jag likväl kvinnor som vill göra om sin man när det gäller exempelvis kläder. Men jag antar att det kanske är en lite halvsjuk mänsklig grej. Dock tar sig i vissa fall mäns omdanande en våldsammare form.

   För övrigt så anser män att kvinnor spenderar pengar på strunt eftersom de sätter upp normen för det som anses inte vara strunt. Män köper också en massa saker för dyra pengar, men eftersom mannen sätter upp normen så anses det inte som strunt. I mina ögon köper män mer strunt än vad många kvinnor gör. Så det är ditt synsätt att att det är strunt vad du nu anser att kvinnor (stor grupp det där du) köper.

 4. Bittersillen skriver:

  Såg en hälsotidning här om dagen. Längst ner i högra hörnet stod det: ”Så blir du nöjd med dig själv oavsett hur du ser ut”. Längst upp i vänstra hörnet stod det: ”Träna bort de där sista 5 kilona”
  Å ena sidan ska man vara stark och nöjd med sig själv oavsett kroppsform. Å andra sidan ska man aldrig tro att man egentligen duger för man kan alltid banta bort lite till. Det är en sjuk sjuk sjuk värld vi lever i!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s