mansdominansen i SVT’s program

Läste för en dag sedan om det här, sedan idag detta. Ja det råder en mansdominans i SVT’s program utbud där det är framför allt män som innehar huvudrollen. Samt att det handlar om att det är deras mest populära program som denna dominans sker. Med tanke på att det handlar om public service och är något som skattebetalare bidrar till så tycker jag att för helvette, skärpning! Att dom gör såhär det bygger på mannen som norm. Som norm för att förmedla allas erfarenheter, den som anses ”tala för alla”. När kvinnor försöker göra det så blir det snarare behandlat som att det berör enbart kvinnor. Inte män. Det SVT gör är ytterligare ett exempel på detta problem som fortsätter att osynliggöra kvinnors erfarenheter och fortsätter att förminska det. och det pågår överallt i samhället, inte bara i tv-program utan det handlar om allt möjligt i populärkulturen som litteratur, filmer och spel och så mycket mer.

Det är också ett exempel på den informella kvotering av män, vilket också är det som försvaras av diverse antifeminister. Skulle rollerna varit omvända och dessa artiklar handlat om att det är för få män i tv-rutan och att kvinnor kvoteras informellt så skulle det inte finnas ett gäng med antifeminister som spammar sönder kommentarsfälten med sitt jävla skitsnack och anklagade om ”manshat”.

Men så fort den informella kvoteringen av män ifrågasätts så jävlar kommer dom springande, då helt plötsligt är det heeelt ointressant att problematisera utifrån kön, då handlar det helt plötsligt om ”manshat”.  Konsekvens är icke-existerande bland dessa antifeminister.

Annonser
Det här inlägget postades i Antifeminism, Feminism, Könsnormer, Kvotering, Sexism. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till mansdominansen i SVT’s program

 1. noboytoy skriver:

  Det är mycket osannolikt att 70% män hörs och syns i media pga mer ”kompetens” än kvinnor. Menar dessa män att en så stor grupp kvinnor är inkompetenta?

  I det här fallet handlar det om underhållningsprogram som både män och kvinnor ser på. Exakt vilken kompetens är det dessa män har, som inte deras kvinnliga kollegor har? Att de är ”roligare”? Enligt vem? Är humor lika med kompetens och kvinnor har ingen humor?

  Som du säger, vi kvinnor förväntas lyssna på män för att män tycker att de har något viktigt att säga. Inte minst anser män att män har något viktigt att säga i typiska ”kvinnofrågor”. Som våldtäkt, misshandel, abort, prostitution.

  Sällan har män och kvinnor samma värderingar, erfarenheter eller intressen. Som kvinna är jag trött på att sitta och lyssna och se på män i kostym som talar för oss alla.

  • BitterFeminist skriver:

   Ja det går verkligen att undra över dom som som gapar över att det enbart är kompetens som avgör när det är så många män som får högre positioner. Nej det har att göra med att dom är män. Men det tro fan att antifeministerna inte vill tala om det, det utmanar rådande ordning.

   Ja, att dom anser att deras röst väger tyngst märks nu igen i prostitutionsdebatten. Där sexköparna hörs mest på nätet och är dom främsta försvararna av prostitution.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s