Sexism och könsnormer i spelvärlden

Jag har tänkt att jag skulle skriva om sexism och könsnormer i spelvärlden, senare. Men så såg jag en artikel. Det är en del av en artikelserie, ska bli intressant att se vad mer dom kommer skriva om.

Jag känner igen det dom tar upp; könsnormer, sexism mot tjejer i spelvärlden som tar sig olika uttryck och hur figurer framställs beroende på kön. Som korkade skämt ”girls don’t play!” vilket är en slags version av ”no girls on the interwebs” vilket är ett gammalt korkad sexistiskt skämt som jag hört till leda.  GFTO liksom. Hur kvinnor porträtteras i spel, som damen i nöd som måste räddas gång på gång. Och är du någon som Princess Peach, som dom tar upp i artikeln, så måste du räddas några tusen gånger verkar det som. Ugh…

Eller så handlar det om att det är få kvinnor som har framstående roller i spel, eller huvudrollen. Det spelar mindre roll om det är ett Rollspel eller om det är ett First person shooter – det är mest män i huvudollen eller i roller som har mer makt i spelets värld. Som i en regering.

Sen har vi detta med att reduceras till ett sexobjekt, jepp, ganska vanligt än idag. Fokusen på kvinnliga spelfigurer är mer på deras kroppar än männen, det sistnämnda är det mer fokus på vad dom faktiskt kan. Kläder och rustningar, samma sak där, dom för kvinnliga spelfigurer är mindre täckande och har mer fokus på sexighet, och skor tenderar att vara åt det högklackade hållet istället. Undantag som jag sett är Japanska och koreanska rollspel, eller MMORPG’s, där finns faktiskt en del manliga spelfigurer som är mer avklädda med magtröjor. Samt mer feminina, vilket jag personligen gillar då jag är smått trött på super-muskulösa machoideals-manliga spelfigurer, som är extremt populärt i mer västerländska spel.

Artikeln tar också upp det här med att vara anonym som tjej för att slippa ifrån all skit, jorå, känner flera tjejer som gör så för att slippa ifrån killar som gillar att vara småsexistiska till att tro att det är ett raggspel dom spelar.

Sen har vi det där med hur spel delas upp i ”tjejspel” och ”killspel”. Ja det märks. ”Tjejspel” blir mer rosa och hundar/katter och vård eller The Sims. Medan ”killspel” är, ja, allt annat ungefär. Mannen som norm märks här.

Såg detta för några dagar sedan: apropå kvinnliga karaktärer.

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Spelvärlden. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sexism och könsnormer i spelvärlden

  1. Katja skriver:

    Bra blogg! Kolla in gruppen Normen tar inte semester på Facebook, rätt roliga (och ibland rentav tragiska) bilder 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s