Analsex-debatten

Åh shit vilken debatt det blev nu om analsex. Det känns som att det blev en hel del missförstånd och det tolkades hit och dit.

So lemme me explain:

Varför jag skrev det jag gjorde var för det som jag förklarade i tidigare inlägg och som jag gjorde i några bloggars kommentarsfält – att problematisera och kritisera den könsnormativa attityd och syn på orgasm beroende på om det handlar om en kvinna eller man, och dom så olika budskap som förs fram i samhället. Jag har också skrivit om den patriarkala syn som finns på kvinnor där hennes njutning sätts i andra rum, där hon förväntas ställa upp och där hon anses vara ”onormal” om hon inte får orgasm av enbart vaginalt sex.

Budskapet som jag tar upp är något som kommer från olika ställen, det kan vara sexspalter, i olika tidningar som riktar sig till tjejer, på forum och andra sidor på nätet och andra sorters tidningar samt mainstream porren.

‘Yall clear on this now?

Annonser
Det här inlägget postades i Jag ba. Bokmärk permalänken.

154 kommentarer till Analsex-debatten

 1. Siri skriver:

  Tanja
  Men du lyckas ju helt och hållet missförstå allt. Jag har köpt att du sagt att klitorisstimulering är det vanligaste. Det har inte gått mig förbi, därför skrev jag just ”detta är vi ju överrens om”. Jag förnekar inte att det finns oklarheter kring hur människor uppnår stimulering/orgasm, men är det då relevant att påstå att det GÅR att få orgasm av att få en penis i en näsborre? Om man gör ett sådant uttalande så går man emot vetenskap, och väljer att lita på sådant som inte är bevisat, och vara överordnat all kunskap om hur kvinnor får orgasm, som faktiskt är vetenskapligt bevisat. Du säger å ena sidan att det inte är bevisat hur kvinnor får orgasm, men argumenterar som om det finns bevis på att kvinnor kommer analt, genom tarmstimulering. Så hur ska du ha det? Med reservation för att det måhända finns någon obskyr studie som visar att man har fått orgasm genom näsborren eller i tarmen då. Jag tycker dock vi ska utgå ifrån det vetenskapen konstaterat, inte ifrån vad den inte konstaterat och håller för möjligt.

  • Tanja skriver:

   Det finns relativt lite kartlagt av vad som händer i kroppen vid orgasm och exakt hur en orgasm funkar. Det finns oklarheter i hur man ska definiera orgasm, rent fysiologiskt. Även om man har nån sorts modell som man tror förklarar en del av orgasmerna är den bologiska bilden fortfarande ofullständig. Det gäller inte bara ”obskyra” orgasmer, utan även orgasmer som framkallas genom att man smeker klitoris.

   Att man inte vet hur orgasm fungerar betyder inte att man inte kan bekräfta att orgasmer förekommer, och folk upplever att de har fått orgasmer. Och då har man sett och hört om alla möjliga orgasmer – från klitorisorgasmer till orgasmer som personer har tänkt sig till.

   Man kan säga att det är som att äpplen föll och gravitationen fanns långt innan Newton kom och förklarade. Man vet inte om mekanismerna bakom så bra, men man kan i alla fall konstatera att det som kallas orgasm finns, och att det inte verkar behöva vara bundet till en viss kroppsdel.

   • noboytoy skriver:

    Men Tanja, du pratar i gåtor om kvinnors orgasmer. Som om de flesta av kvinnors orgasmer skulle kunna uppstå var som helst.

    Majoriten av kvinnor VET man får orgasm av att klitoris stimuleras. Det är också så kvinnor får orgasm när dom onanerar.

    Vaginal orgasm utan klitorisstimulans är mycket ifrågasatt om den existerar överhuvudtaget. För att inte säga hur extremt ovanligt och närmast osannolikt det är för en kvinna att få orgasm av penis intrång i tarmen.

    Om en man får en penis upptryckt i tarmen så kan penis trycka på hans prostata. Det kan framkalla orgasm.

    Kvinnor har ingen prostata. Varför skulle då själva penetrationen med penis upp i tarmen göra annat än skada för kvinnan?

    Om hon nu inte vill göra det för att tillfredsställa sin partner, förstås.

    • Tanja skriver:

     Vad är det som är oklart av det jag säger? Jag förtydligar gärna, om det är så.

     Orgasmer utan direkt stimulans av klitorisollonet är inte ifrågasatta. Kvinnor får dem. Jag säger inte att alla orgasmer är lika vanliga, jag säger att orgasmer kan framkallas på olika sätt.

     Vi är väl i alla fall överens om att sexuell njutning inte är knuten till klitoris, utan kan framkallas av smekningar av helt andra delar av kroppen, eller av bara tankar?

 2. Siri skriver:

  Men man kan se att det t.ex. finns mkt nervtrådar i klitoris. Vissa ställen måste man ändå kunna utesluta. Har inte hört att ngn fått orgasm genom örat, tex. Genom analstimulering, eftersom där finns mycket nervtrådar, men genom att tarmen stimuleras? Njae…
  Tuggmotstånd nämnde att vissa upplever njutning då tryck emot tarmen påverkar det sympatiska nervsystemet. Jo. Jag gillar också bröststimulering, och är mycket känslig där, mina orgasmer kä’nns annorlunda på ett spännande sätt om jag eller någon annan smeker mig där samtidigt som klitoris blir stimulerad. det är ibland extra njutningsfullt att stimulera andra områden samtidigt som klitoris, det blir fler lustkällor. Men jag tror ändå vi måste utgå ifrån att man normalt sett inte får orgasm via tarmen. Att det måste anses belagt att klitoris är vårt primära lustcentra, inte örat, näsan eller tarmen. Och att penetration känns mest stimulerande för mannen, som når sin utlösning genom att penetrera, eller bli stimulerad via händerna, etc.
  Även de forskare som påstår att kvinnor kan orgasmera genom analsex, förnekar ju aldrig klitoris betydelse för möjligheten att få orgasm för kvinnor. Då kvinnor börjar onanera pillar de på klitoris. Jag gjorde det, innan jag förstod att läsa något sexualpedagogiskt. Har mkt svårt att föreställa mig att småflickor skulle börja onanera för egen njutnings skull genom att sticka in ngt i tarmen, och skippa klitoris helt.

  • noboytoy skriver:

   Men det som ev skulle kunna ge orgasm är ju stimulansen runt själva analöppningen? Det finns absolut ingen forskning som stödjer att kvinnor får orgasm i tarmen.

   Då är frågan: om ev. analorgasm uppstår runt analöppningen och stimulans av den… Vad är då anledningen till att föra in penis i tarmen? Då räcker det ju med att stimulera utanpå?

   Och med detta vill jag göra gällande att själva penetrationen av penis upp i tarmen endast är för mannens njutning.

   För övrigt så har många kvinnor orgasmproblem vid samlag som det är. Varför skulle kvinnor få orgasm vid anal penetration när en majoritet inte ens får det vid vaginal penetration?

   Det är alltså mycket osannolikt med analorgasm hos kvinnor av, flera av mig angivna skäl.

   • Tanja skriver:

    ”Då är frågan: om ev. analorgasm uppstår runt analöppningen och stimulans av den… Vad är då anledningen till att föra in penis i tarmen? Då räcker det ju med att stimulera utanpå? ”

    Även om det är stimulans av samma område, så är det olika sorts stimulans? Och anledningen att föra in saker kan vara att man vill variera, eller föredrar den andra typen av stimulans eller så. På samma sätt som det räcker att smeka klitoris med fingrarna, men det betyder inte att man inte kan uppskatta vibratorer, eller att gnida könet mot kudde också/istället?

  • Tanja skriver:

   Det är en fråga om vad som är vanligast, en annan vad som förekommer och är möjligt. De flesta ligger inte med personer av samma kön, men det behöver inte betyda att man ifrågasätter homosexuellas existens bara för att man själv inte har sådana erfarenheter.

   Som du så bra exemplifierar med brösten kan det finnas saker som i sig inte är orgasmframkallande, men däremot förstärker orgasmer man får genom att t ex smeka klitoris.

 3. Siri skriver:

  Jag förstår iofs Nbt:s poäng. Att det råder oerhört fokus på penetrationens roll i sex, och att detta fokus faktiskt sker på bekostnad av kvinnors sexualitet och njutning, och är till fördel främst för mannen, eftersom mannen får utlösning genom just penetration. Det är därför det är viktigt att faktiskt bena upp saker och ting och då måste man orkar frångå det här relativiserandet, tror jag.
  Det är ju ändå långt ifrån alla kvinnor som kommer av analsex enkom. Faktiskt nog ganska få. Att säga så betyder inte att man förnekar existensen av att det finns en del kvinnor, kanske t.o.m. många, som gillar analsex.
  Nbt är kritisk och ifrågasätter penetrationsnormen (jag menar utifrån detta sammanhang, vet att du propagerar för detta på din blogg), du Tanja är mer tillåtande. Frågan är vems bekostnad det sker på, eftersom den åsikten som du företräder är mer legitim i samhället i stort. Jag tycker det är uppfriskande och viktigt att ta del av Nbt:s kritik av denna dogm. Undrar hur samhället skulle se ut om det blev lika stor fokus på klitorisorgasmens roll i sexskildringar, som penetrationens roll? Kanske kommer det som en föjd av jämställdhet? Är inte helt obenägen att tro det.

  • Tanja skriver:

   Åsikten jag företräder är att sex inte handlar om specifika punkter på kroppen. Jag tror NBT är betydligt mer uppbackad av samhället än jag på den punkten.

   I övrigt hade jag inte haft problem med NBT:s arbete mot samhällets sexsyn om hon inte drog in stackars vetenskapen på sätt som vetenskapen inte är är med på.

 4. Siri skriver:

  Jag tror att sex handlar om punkter på kroppen, men det går inte att reducera det till det. Vet iofs inte hur du menar här. det finns punkter på kroppen som är sexuellt laddade, mer sexuellt laddade än andra, såklart. Men det är klart att man inte ska reducera varandra till kroppsdelar. Penetrationsnormen står för just det här reduktiva perspektivet, anser jag. att sex alltid måste handla om att mannen penetrerar kvinnan.

 5. BitterFeminist skriver:

  Men vad fan, ursäkta att flera kommentarer inte har kommit igenom, akismet gillar verkligen att spam-märka vissa kommentarer. Fast det kommer från personer som har fått sina tidigare kommentarer godkända.

  Red: Glömde lägga till att askismet är wordpress spamfilter.

 6. PD skriver:

  Ville bara tillägga något som de flesta inte verkar känna till. Kvinnor som har analsex löper mindre risk att springa eller få skador på ringmuskeln vid barnafödsel. Det är helt enkelt stretching av muskeln som gör den smidigare.

 7. noboytoy skriver:

  Haha, PD.. ja, man skrattar snart ihjäl sig över allt folk hittar på.
  Jag fann en kul kommentar någonstans (?)
  ”Män som propsar på analsex, måste lida av vagina-avund”.

  • BitterFeminist skriver:

   Ja haha! Finns det många ursäkter någonstans så gäller det analsex.
   Undantaget av män är väl män som gillar att stoppa upp saker i sina egna rövhål. För jag förstår inte det där, män som tjatar så och säger sig älska analsex och inte har provat att få något upp där bak. Vad spelar det för skillnad för dom om dom enbart bryr sig om penetrering? Varför just analen på kvinnor då? Makes no fucking sense…

   Nej grabbs, gillar ni att peta i röva så gör det i eran egen så kommer ni säkert att älska det. Be eran partner sedan köpa en strap-on och sen fuck away all night!

   Red: Haha, borde nästan skriva ett nytt blogginlägg om just detta ag nu skrev… ;P

  • PD skriver:

   Det var i och för sig inget påhitt. Eller en motivering till analsex. Ringmuskeln utsätts för ordentlig belastning under en födsel och ibland tar den skada. Inte alls kul för de som blir drabbade. Får gå runt med blöja efteråt. Inget de flesta pratar öppet om. Även andra muskler och senor i underlivet tar förstås skada. Och ju starkare och smidigare de är desto bättre klaras födseln av. Jag jobbar förvisso inte på gyn men är trots allt läkare och har sett en del. En del får liknande skador av för mycket kraft under analsex.

 8. noboytoy skriver:

  PD: som läkare har du förmodligen också hört talas om GBS, Gay Bowel Syndrome och de skador som gay-män uppvisar efter upprepad penetrering i anus?

 9. PD skriver:

  Jo visst är det så. Jag är gay själv. Men det knepiga med analsex oavsett kön är att det finns ganska knapphändigt med bra studier på området. En kollega gjorde för några år sedan en studie där hon tittade på analsex hos kvinnor (och massa annat) och förlossningsskador. Teorin var att om par har analsex under graviditeten kanske detta ger skador pga av de hormoner som gör kvinnan mer ”töjbar” under graviditeten. Men till hennes förvåning fann hon det omvända sambandet. Dock är det inte helt klarlagt att analsex har en skyddande funktion vid barnafödsel. Endast att det fanns en statistiskt signifikant korrelation. Det kan förstås vara så att de som har analsex i större utsträckning gör något annat (är mer vältränade eller nåt sånt) som resulterar i att de får mindre skador. Underlaget var inte tillräckligt stort för att gå vidare med möjliga orsaks-verkan samband. Och av någon anledning fick hon inte vidare anslag då de första resultaten blev kända (det gäller att får ”rätt” resultat för oss forskare om vi vill få vidare finansiering)

  • Peaches skriver:

   Intressant. Kan man kanske tänka sig att de som utövade analsex dels var mer sexuellt aktiva än andra och dels mer måna om sin underlivshälsa (tänker till exempel använde knipkulor för att träna slidmusklerna osv)? I diverse undersökningar om avvikande sexualiteter som exempelvis BDSM, fetischism etc har det nämligen visat sig att människor som intresserar sig för eller praktiserar dylika saker ofta har ett mer frekvent och varierat sexliv, är mer sexuellt äventyrliga också utanför sin egen sfär av sexualitet och har en större sexdrift än befolkningen i övrigt. Jag tänker mig nu alltså att de som praktiserade analsex överlag skulle vara mer äventyrliga än de som inte gjorde det.

  • noboytoy skriver:

   Du har rätt i att det inte alls är klarlagt att det skulle finnas sådana ”fördelar” med anal penetration. Det är däremot klarlagt att anal penetration är ett av de mest riskfyllda sätt att ha sex på. Det är kanske därför gay-killar inte utövar anal penetration i så stor utsträckning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s