Om porren – del I

Så här är kommer ett till inlägg om porr, underförstått mainstream porren. Ska försöka att inte göra det alltför långt.

I det tidigare inlägget skrev jag om analsex i porren, och också om hur det kan gå till i en typisk porrfilm. jag tänkte att jag skulle skriva mer om just det typiska i porrfilmer, den kvinnoförnedring och kvinnofientlighet som är så vanlig i porren och dom könsnormer som kommer upp, hur kvinnor delas in i en undergiven och mer passiv roll och som tar för sig genom att anspela på undergivenhet Medan det omvända för män gäller.

I mainstream(gonzo)porren så är det kvinnor som är dom undergivna, dom som tar emot, inte alltid passiva utan kan ta för sig, men efter en könsstereotyp. Att hon är den som tar emot har att göra med att hon är den som blir penetrerad på olika sätt. Och då av kuk, dildo, buttplugg, händer/fingrar/tunga, etc. Och i alla hål. ”ass to mouth” är också väldigt poppis i porren. Att då en kvinna (ja det är alltid kvinnan) blir penetrerad vaginalt eller oral av en kuk/dildo/buttplugg som precis varit i hennes analhål. Och dom flesta vet, eller borde veta, att bakterier från ändtarmen ställer till problem. Bakterier i vagina kan resultera i infektioner och svamp. Och detta är alltså en standard inom porren, och den vanligaste attityden jag hart hört till det är antingen att dom flesta ser det som äckligt, helt jävla förståeligt, eller ”porrigt” just för att det är tabu, något förbjudet och förnedrande (förnedrande för kvinna alltså, har vi hört det förut?…)

Det centrala i mainstream porren är alltså hela tiden penetrering och stimulans av kuken, det är mer sällan att klitoris stimuleras som att mannen slickar kvinnan. Oralsex utförs för det mesta på mannen. Det är också mer sällan att kvinnan smeker klitoris under akten, utan hon penetreras mest hela tiden eller suger av en man. Glidmedel i porren, när det syns, är för det mesta saliv, som inte bara killen utan även andra kvinnor i porrfilmer spottar i kvinnors vagina eller rövhål, eller på andra ställen.

När kvinnan tar för sig i porren så kan det utspela sig så att hon visar att hon ska bli spankad, alternativt hon är den som smäller till sig själv på skinkan, hon ställer sig på knä och utför oralsex på mannen, hon är den som ställer sig på alla fyra och putar med baken och trycker in olika föremål i sig,  hon är den som… osv. Det görs alltså ofta utifrån en könsstereotyp där hon är den som förväntas vara undergiven. Du ser extremt sällen kvinnan vara den som behandlar killen på det sättet, trycka ner killen på golvet, smälla till han i asinktet och säga åt (med något skällsord) honom att slicka henne. Eller smälla han på röven. Etc, etc, etc.

Är en kvinna dominant är hon faktisk det mot andra kvinnor, väldigt sällan mannen. Detsamma om det är samkönat sex, det är två eller flera kvinnor som har sex med varandra, där ofta penetrering är det centrala. En man kommer ofta då in senare för att visa vad ”riktig” sex går ut på. Typiskt.

Det var det. Jag kommer gör ett inlägg till minst, då jag ska ta upp andra könsstereotyper och fenomen inom porren.

Annonser
Det här inlägget postades i Porr. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Om porren – del I

 1. Shed Light skriver:

  Det är det som är det märkliga med porr.
  När övriga samhället långsamt blev mer jämställt, hände INTE samma inom porren.
  Det fortsatte att vara lika patriarkalt. Förmodligen beror detta på rent företagsekonomiska kalkyler dvs frågan om var pengarna fanns.
  Men inte bara.
  Det fanns säkerligen en rent strukturell tröghet att ändra hela inriktningen därför att de som styrde utvecklingen själva var män.
  Så det konstiga har hänt, som inte hänt inom någon annan bransch på samma sätt, att man avsäger sig en del av marknaden, nämligen kvinnornas perspektiv.
  Det är ganska märkligt faktiskt.

  Men vad värre är: den backlash vi har på jämställdhetsområdet efter 70- 80-talet har sin orsak i porrens patriarkala syn på sexualitet. Och de pengar som finns där.
  Man ser det på område efter område, förutom porr, även prostitution kopplat till människohandel, synen på hur kvinnan ska klä sig, hur kvinnan exponeras i media idag 2011 (!), plastikoperationeras utbredning i västvärlden, influenser hur tonåringar ska klä sig, uttryck i samhället som porrigt/sexuellt= kvinnokroppens exponering eller för att ta ett dagsfärskt” exempel: gymnastik vid strippstången som legat på AB:s hemsida länge nu, skulle det ha funnits om det inte var i en anpassning till porren/sexindustrin?
  Och (som jag bloggat om) det är först när kvinnokroppens exponering hotas som media m fl drar igång denna skriande brist på s k ”yttrandefrihet”.
  Återigen igen en omedveten, eller medveten, anpassning till den patriarkala porren.

  • BitterFeminist skriver:

   Ja porrindustrin gick mer baklänges, det blev värre, mer extrem och mer kvinnoförnedring. Det verkar ha blivit allt mer av en fokus inom porren, att göra den så förnedrande som möjligt, hela tiden tänja på gränser och spela på det porriga/förbjudna. Ja den var könsnormativ och kvinnofientligheten var där även på 70-talet för dom som undrar vad jag tycker om porren då, skillnaden är att den blev mer extrem som sagt.

   Sånt som var en marginell företeelse inom porren har blivit mer norm idag. Som analsex, klitorisstimulans såsom kvinnor som blir slickade tycker jag var mer vanligt förr i porren men mer ovanligt idag. Och tänk också på filmen ”deep troath”, idag är det knappast så ovanligt som då med stora kukar långt ner i halsen, det finns också en genre där detta är poängen tillsammans med att kvinnorna börjar spy.

   Ja jag brukar tänka att porren är en del av backlashen, som du nämner att vara porrig och objektifieringen av kvinnokroppen ökar. Exploateringen av kvinnokroppen ökar och försvaras av dessa män som du tar upp, som skriker om ”yttrandefrihet” när deras objektifiering av kvinnokroppen hotas.

 2. susanna55 skriver:

  Synen på frigjordhet, frihet , frivillighet och att ta för sig sexuellt när det gäller kvinnor är baserad på manliga sexbehov. Att ta för sig, är ett uttryck jag irriterar mig särskilt på. Att ta för sig i sexuella sammanhang när det gäller kvinnor har av män definierats till att hon kastar sig över hans kuk! Hennes högsta önskan och längtan är att få suga av honom, hon är hungrig på den, vill bli påsatt av den, överallt!!!! Det är hans dröm, den våtaste av alla! Att ta för sig i sängen kan för kvinnan vara precis tvärtom i verkligheten. Ta för sig innebär snarare att ta initiativet till sex, och ta sig rätten att få vara passiv och mottagare till njutning man själv väljer. En man som servar sin kvinna med det hon önskar sig, får den bästa av älskarinnor. En riktig man tänder på sin kvinnas uppriktiga lust dessutom. Lust föder lust.

  • BitterFeminist skriver:

   Ja att ta för sig i maintream porren/gonzoporn är efter könsnormerna. Delvis en kvinna som ”tar för sig” i mainstream porren gör det efter vad som förväntas av henne, du ser inte hon ta för sig genom att exempelvis stoppa in något i röven på killen, eller dra ner honom på knä så att han slickar hennes fitta. Utan det är strikt uppdelning mellan könen.

 3. Ping: TV4 och porren på Canal plus | BitterFeminist

 4. Ping: Om porren – del II | BitterFeminist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s