Olika attityder till kvinnors och mäns orgasm

Den så olika attityden till orgasm beroende på om det handlar om en kvinnan eller man. Jag tog upp det i tidigare inlägg och NoBoyToy och jag diskuterade det i kommentarerna. På NoBoyToys blogg i ett inlägg så var det en som också uttryckte det där, ”Vill bara säga sex inte alltid går ut på att få orgasm”, detta är något som jag inte så sällan hört från just kvinnor, men inte från män.

Detsamma i olika sexspalter och liknande så kommer det råd till kvinnor i stil med ”men orgasm är inte allt”. Till dom nu som kanske protesterar här – ja det går att njuta av sex utan orgasm, det jag vänder mig emot är hur olika folk ser på det beroende på om det är en kvinna eller man.

Extremt få resonerar nämligen på detta sätt om det handlar om en man – där är snarare just orgasm, utlösningen, ett måste. Så mycket ett måste att få kan tänka sig att ens ifrågasätta det. Till kvinnor däremot där går det visst jävligt bra att säga till dom att deras njutning inte är lika viktigt, och jo jag hävdar att det så budskapet blir att kvinnan njutning kan sättas åt sidan i och med denna attityd. Det här är en gammal patriarkal syn, att kvinnor ska ställa upp, vara kåta glad och tacksamma. Deras egen njutning ses inte som lika viktig som mannens.

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Sexnormer. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Olika attityder till kvinnors och mäns orgasm

 1. Shed Light skriver:

  Jag hörde ett program i radio en gång om kvinnlig sexualdrift.
  Då togs det upp om en välbesökt hemsida om sexualitet och att det på denna hemsida stod att läsa att det inte var så viktigt för kvinnor att få orgasm. Den som stod bakom denna hemsida var en kvinna som hade någon sorts utbildning i ämnet.
  När reportern frågade varför hon hade skrivit så svarade hon att det var hennes man som hade skrivit just informationen om kvinnlig orgasm.
  Hennes man jobbade med datorer.
  En manlig datorvetare som skriver att kvinnors orgasm inte är så viktig.
  Man tar sig för pannan.

  Den här historien säger något om vilka som har haft ett självklart tolkningsföreträde om vikten av kvinnlig resp manlig orgasm. Oftast män.

  • BitterFeminist skriver:

   Jag har själv sett och hört liknande saker, det är ett av många exempel på en fientlig syn är på kvinnans sexualitet, den ses inte lika stark som mannen, inte lika viktigt. Ja, tolkningsföreträde, tänk om lika många kvinnor skulle börja resonera på det sättet om mäns sexualitet, skulle bli ett jävla liv direkt. Men då skulle det vara allvar, för då är det MANNEN som ser sin sexualitet hotad. Men gäller det kvinnan, ja då går det jävla bra att förminska och osynliggöra, fyfan.

  • Laskask skriver:

   Det var ju i det här programmet om någon blir nyfiken: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3813&artikel=3842186 (Lo Kauppi i På jakt efter orgasmen).

 2. NoBoyToy skriver:

  Bra inlägg!!
  Man blir ju mörkrädd när man läser Shedlighs kommentar. Alltid, alltid dessa män som ska tala om för kvinnor hur kvinnor njuter av mäns organ.

  Om det inte är viktigt med orgasm, som ju för övrigt är väldigt hälsosamt för kroppen att få, varför onanerar människor överhuvudtaget?

  Varför onanerar kvinnor, om inte för att få orgasm? När kvinnan har samlag med en man så blir den helt plötsligt inte viktig?

  Det alla studier är överens om är, att majoriteten av kvinnor får orgasm genom att stimulera klitoris. Majoriteten av kvinnor onanerar också genom att stimulera klitoris. FÅ penetrerar vagina och INGA penetrerar anus vid onani.

  Man undrar ju då hur det kommer sig, att när kvinnor ligger med män, så tas ofta fokus från klitoris och läggs över på penetreringen? Penetrering som inte många kvinnor får orgasm av. Och varför anal penetration som inte bara är oerhört riskfylld utan också totalt meningslös för majoriteten av kvinnor? Majoriteten säger ju att dom inte alls gillar det. I princip ALLA säger att det inte ger orgasm?

  Vad innebär då det här? Om kvinnor inte tycker att orgasm är viktigt, när dom ligger med män.. vad gör dom då egentligen? Deltar med sin kropp för att mannen ska kunna tillfredsställa sig själv?

  • BitterFeminist skriver:

   Ja just, för handlar det om att ha det skönt för sig själv så är det onani som gäller för kvinnor och män, då är det jävligt många som gör det också. Skillnaden kommer sen då det blir en kvinna som möter man, hennes njutning blir inte lika viktigt längre, hans njutning kommer före. Det finns en anledning till att färre kvinnor får orgasm i relation med en man då dom har sex. Då det blir mer lika och högre frekvens av orgasmer är vad jag läst, då kvinnor har sex med varandra.

   Så ja varför ses inte orgasmen lika viktigt längre, då det handlar om en kvinna?Men däremot vid onani är den det ja.

   Jag tänker att det just har att göra med penetrerings-normen, vilket också ger mer stimulans av penis då en kvinna och en man har sex.

 3. NoBoyToy skriver:

  Jag håller med!

  Kvinnor uppger också i studier att deras orgasmförmåga minskar avsevärt med en manlig partner närvarande.

  Detta för att kvinnor behöver fokusera mer på orgasmen, gå in i sig själva. Kvinnor kan då uppleva mannen som ett ”störande objekt”.

 4. anki skriver:

  Håller med. Och allt det där jäkla tramset om att ”orgasm inte är allt”, är för mig så falskt det kan bli. Har jag sex med en kille utan att själv komma blir min kropp ledsen. Känner mig som någon slags spermabehållare då bara. Därför kräver jag orgasm nu (eftersom jag vill ha det, eftersom sex utan orgasm för mig är nästan menlöst….etc), och råkar killen inte bry sig om att jag ska komma blir jag jäkligt besviken.

  • BitterFeminist skriver:

   Ja verkligen, och eftersom orgasm är så viktig för dom flesta när dom onanerar, kvinnor som män, så blir det än mer tydligt hur uppdelat det är när det däremot kommer till sex med andra.

 5. Ping: Norgasm | Pillow Talk | Nyheter24

 6. Ping: Ja jag anser att orgasmbalansen är fel i dagens samhälle | BitterFeminist

 7. NoBoyToy skriver:

  Håller med Anki.

  Studier visar att äldre kvinnor tycker att orgasmen är viktigare, än yngre. Vad kan det bero på?

  Kanske tröttnat på att lämna varje samlag otillfredsställd och med känslan av att ha varit ett ”redskap” för mannen att tillfredsställa sig själv?

  Självklart är orgasmen viktig för kvinnor! Varför skulle den inte vara det?

  Kvinnor som får orgasm med sin partner är mer nöjda med sina sexliv och också med sina liv i allmänhet.

  Men män som hävdar att deras utlösning inte är viktig, kan ju då sluta bry sig om penetrering? Ge sin kvinna oralsex och gå därifrån?

  Alla som har träffat en sån man, räcker upp en hand..

  • BitterFeminist skriver:

   Jag tror att äldre kvinnor än yngre har den inställningen just för att dom blivit äldre och tar för sig mer, dom börjar bryta mer mot den patriarkala synen på kvinnor.

   För det är som du tar upp, sånt som gör det är erfarenheter, i #talaomdet så fanns det många olika berättelser från kvinnor som handlade om hur dom ställde upp utan vilja det, att dom gjorde det för killen dom träffade så att han fick sin orgasm, etc.

   ”Självklart är orgasmen viktig för kvinnor! Varför skulle den inte vara det?”

   Precis!

   ”Alla som har träffat en sån man, räcker upp en hand..”

   Nej, alla män som jag har kommit i kontakt med lutar åt hållet att orgasm är viktigt för dom, det är ett måste för dom flesta. Jag har stöt på flera kvinnor dock som säger att det inte är hela världen om det uteblir med orgasm för dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s